Riktige personer, på rett plass, med en systematisk og individualisert tilnærming.
Vi bygger tilbudet opp rundt personer, ikke diagnoser
Kommuner, bydeler, pårørende og tjenestemottaker.
Miljøterapeuter og veiledere med bred erfaring fra helse- og omsorgssektor.
Tjenestene er tilpasset individets interesser og behov.
Omsorgsboligene våre skal være gode steder å bo og leve for folk med kompliserte bistandsbehov. De skal også være gode arbeidsplasser for folk som er egnede og motiverte til å yte tjenestene som trengs. Derfor bruker vi tid på å finne og utforme boligen, og på å sette sammen og utvikle personalgruppa.
En miljøarbeider eller -terapeut i HAVA Omsorg følger som regel opp samme bruker, og bare denne brukeren, i flere år. Slik kan solide relasjoner bygges, og den enkelte tjenesteyter blir ekspert på hverdagen til «sin» bruker. Forskjellige varianter av medleverturnus følges i alle omsorgsboligene vi har etablert. Slike turnuser gir bedre rammer enn den mer tradisjonelle tredelte turnusen for en døgn- og aktivitetsrytme som er hensiktsmessig for brukeren.
Kombinasjonen av «brukerspesialisering» og medleverturnus, sammen med langvarige arbeidsforhold, gjør det mulig å begrense antall tjenesteytere på hvert team. Forutsigbarhet, god kommunikasjon og tillit til omgivelsene er lettere å oppnå når nærpersonene ikke stadig byttes ut.
Fagsystem og -administrasjon utvikles i nært samarbeid med HAVA Kompetanse, slik at vi sikrer fakta- og observasjonsbaserte tilnærminger, i tillegg til det mer rendyrkede relasjonelle.
Det legges stor vekt på at boligene skal være sikre og trygge for brukere, ansatte, pårørende og andre, med gode og tilpassede skadeavvergingssystem der dette er aktuelt, og høy kompetanse på eventuell utfordrende atferd. Ellers legges det til rette for det som vanligvis gjør livet godt å leve – som god og sunn mat, gjerne laget i samarbeid, og helst inntatt sammen, mulighet til å dyrke egne interesser og å kunne henge med på det andre gjør, og en passe blanding av utfordringer og underholdning.
HAVA Omsorg tilbyr også dagsenter for de brukere som ikke kan dra nytte av et tilrettelagt arbeidstilbud og som har behov for daglige aktiviteter. Et dagsenter er et tilbud, typisk i arbeidslivets kjernetid, der vi legger tilrette for aktiviteter tilpasset den enkelte menneske.
Aktiviteter kan baseres på hobbyer og interesser men det er også mulig for opptrening av ferdigheter.
I samarbeid med kommune, bydeler og utdanningsetaten har vi mulighet til å tilrettelegge for arbeid- og fritidstilbud for mennesker som faller utenfor systemet. Dette kan for eksempel være alternative skoledager for skoleelever eller arbeidstrening for mennesker med eller uten diagnoser.
Våre velferdstjenester tilrettelegges for den enkelte bruker og sammen med eller uten andre aktører kan vi tilby løsninger der man får oppleve mestring, utvikling og glede.
Nyttig informasjon om omsorgsboliger.
Systematisk og individualisert tilnærming i alle ledd.
HAVA Omsorg bygger tjenestene og kompetansen sin på et bredt praktisk og akademisk fundament. Dette gir seg utslag i hvilke personer vi ansetter, hvordan team bygges opp, hvordan tjenestemottakere og tjenesteytere matches, hva slags opplæring og veiledning som gis, hvordan vi forholder oss til risiko, hvilke strukturerings- og motivasjonssystem som brukes og hva slags grunnkompetanse som satses på.
Riktige personer, på rett plass, med en systematisk og individualisert tilnærming.
Hva er det som virkelig betyr noe for personen som mottar tjenesten? Det kan vi aldri være helt sikre på. Men delvis kan vi arbeide systematisk med å finne det ut, og delvis kan vi bygge på almene behov og ønsker - som vakre og funksjonelle omgivelser, meningsfulle aktiviteter, sosialt fellesskap, godt kosthold, utforskning av interesser, selvrealisering og trygghet.
Når vi jobber med slike tilfeller ser vi at det er essensielt for oss å skreddersy en tilnærming og et opplegg som baserer seg på høy grad av relasjonsetablering, samarbeid med aktuelle arenaer, tett samarbeid med familie og/eller nærpersoner og en fleksibilitet hos oss og i miljøet som bidrar til utvikling.
Empirisk velfundert kompetanse med høy nytteverdi.
Vi tenker den nødvendige kompetansen som hjørnene i en firkant. I det ene hjørnet er en databasert og metodisk tilnærming til dokumentasjon og endring som gjerne kalles målrettet miljøarbeid basert på anvendt atferdsanalyse. I det andre hjørnet sosial musikalitet og innlevelse. I det tredje hjørnet er all praktisk kompetanse som får hus, utstyr, biler og matlaging til å fungere som de skal. I det siste hjørnet er skadeavvergingskompetanse, som beskytter alle involverte ved kritiske hendelser.
Skreddersydde tilbud til personer med omfattende bistandsbehov.
Vi bygger tilbudet opp rundt personer, ikke diagnoser. Likevel er det noen diagnoser og historikker som peker seg ut. En vanlig bakgrunn for mange av dem vi yter tjenester til er psykisk utviklingshemming, autismespekterforstyrrelse, historikk med alvorlig utfordrende atferd, eller en kombinasjon av disse.